Mai multe

Dragoste cu năbădăi. Un bărbat a ajuns în arest după ce și-a tâlhărit fosta concubină Consilierii județeni sunt convocați pentru ședința ordinară a lunii aprilie. Ordinea de zi: Atenție la căpușe! 20 de buzoieni au ajuns la spital, într-o săptămână Programul Direcției de Evidența Persoanelor în perioada alegerilor prezidențiale

După ce a cucerit publicul la Art Safari, artista Ondine Slimovschi va avea o expoziție la Muzeul Județean Buzău, în perioada 19 septembrie – 27 octombrie 2024. Vernisajul expoziției este organizat în data de 19 septembrie, ora 11, Aleea Castanilor, nr. 1, Buzău.

Ondine Slimovschi (n.1982) este o artistă a mitologiei senine și a bestiarului basmelor frumoase, care folosește portretul feminin ca instrument prin care sugerează emoții puternice. Expoziția este realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, partener principal.

Ondine Slimovschi explorează figura feminină mai ales ca element arhetipal, purtător de simboluri și emoții provenite direct din cele mai profunde straturi ale subconștientului. Imaginile sale narative încorporează elemente din lumea vegetală, faună și mitologie, ilustrând interesul artistei față de melancolia esteticii din secolul al XIX-lea și proiectarea, respectiv sensibilizarea percepției în mediul social contemporan.

Lucrările ei sunt populate de personaje simbolice asemănătoare nimfelor, prezentate ca un arhetip al tinereții, al inocenței și al vulnerabilității, dar și al puterii interioare și forței vitale. Aceste tinere figuri feminine sunt înconjurate de imagini din natură: flori, pene, animale și păsări. Scenele onirice descrise în aceste picturi, cu imagini stratificate, cu colorit fantastic, invită privitorul să cerceteze simbolismul personajelor, al florei și al faunei și să găsească în acestea o reflectare a propriilor experiențe și observații.

În lucrările Ondinei, imaginile din natură se înscriu într-o tradiție îndelungată de utilizare a acestora ca atribut simbolic, în special în legătură cu femeile. În întreaga lume, în mituri și în texte referitoare la spiritualitate, oamenii au venerat animalele ca tovarășe de suflet, împărtășind calitățile lor: puterea, curajul, frumusețea și libertatea. În operele Ondinei, miturile grecești ale metamorfozei, în care personajele se transformă în animale sau plante, reflectă interesul ei pentru creșterea personală și pentru perioadele de schimbare, în special pentru tranziția de la copilărie la vârsta adultă.

Un aspect distinctiv al viziunii artistice şi filosofice a Ondinei este armonia cu lumea naturală. O comuniune și o înrudire cu natura face parte din datoria noastră de a căuta legătura cu lumea naturală, precum și de a ne strădui să o protejăm, mai ales în contextul amenințării actuale pe care o reprezintă criza climatică.

În centrul operei Ondinei se află, de asemenea, utilizarea deosebită a culorilor și a modelelor. Paleta de nuanțe adesea nefirească a florei și a faunei subliniază simbolismul oniric al lucrărilor sale. Totodată, culoarea pe care o folosește în picturile ei reflectă uneori sentimentele și emoțiile personajelor și contribuie la atmosfera armonioasă și contemplativă a lucrărilor. Așa cum spune chiar ea, creațiile sale „trec dincolo de barierele lumii obișnuite”.

Expoziția este o invitație pentru public de a evada într-o lume senzorială a frumuseții, a culorilor și a abundenței naturii. Pe lângă acest rafinament, există un mesaj profund privind recuperarea valorilor care se pot pierde în lumea contemporană: aprecierea înțelepciunii străvechi, capacitatea de a fi în acord cu sentimentele noastre profunde și nevoia de a aprecia și de a proteja mai bine lumea noastră prețioasă.

Art Safari este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 15-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educațională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. În cele 14 ediții de până acum a înregistrat peste 570.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *