13 septembrie este Ziua Pompierilor din România, ocazie cu care, la nivel naţional, au avut loc exerciţii şi aplicaţii demonstrative, au fost organizate expoziţii cu tehnica de intervenţie utilizată în misiunile specifice, precum şi alte activităţi deschise publicului larg. De asemenea, unităţile de pompieri din întreaga ţară și-au deschis porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, să cunoască misiunile şi activităţile acestei arme.
În cadrul festivității desfășurate la Buzău, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost derulate mai multe activități cum ar fi: avansarea în grad înainte de termen și premierea unor cadre ce s-au remarcat prin profesionalismul cu care și-au îndeplinit misiunile încredințate, acordarea de diplome de merit pentru pompierii buzoieni care au obținut rezultate deosebite la diverse competiții sportive. A fost oficiată o slujbă religioasă efectuată, iar la final câteva exerciții demonstrative menite să releve modul de desfășurare a intervențiilor în diferite situații tactice.

„Totodată în această zi specială am dorit ca cetățenii să ne fie alături prin organizarea Zilei Porților Deschise la toate subunitățile de pompieri buzoieni.
Suntem profund recunoscători pentru că ați venit în număr mare și ați arătat interes pentru ceea ce facem. Întotdeauna această activitate este ocazia perfectă pentru a exploata echipamentele noastre, pentru a viziona exerciții demonstrative și pentru a discuta direct cu colegii noștri, fiind astfel o oportunitate de a întări legăturile dintre comunitate și pompieri”, au transmis reprezentanții ISU Buzău.
Pentru a sărbători așa cum se cuvine Ziua Pompierilor din România, astăzi, în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al județului Buzău a intrat o autospecială de primă intervenție pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare. Aceasta a fost achizionată prin proiectul VIZIUNE 2020 finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Specialiștii de la ISU spun că instalația de lucru cu apă la înaltă presiune și sistemul de hidroperforare existente în dotarea acestor autospeciale prezintă un randament de stingere crescut, prin folosirea unei cantități reduse de apă, precum și beneficiul de atacare a incendiilor din exteriorul spațiilor în care se manifestă arderea.
Totodată, camera de termoviziune cu care autospeciala este echipată poate fi folosită pentru identificarea focarelor și organizarea misiunii de stingere, căutarea și extragerea rapidă a victimelor din zonele cu vizibilitate redusă, monitorizarea evoluției focarelor și identificarea opțiunilor și metodelor alternative de acces și intervenție.
Pe 13 septembrie, se împlinesc 175 de ani de când, pe Dealul Spirii, Compania de Pompieri din Bucureşti, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, ducea o luptă aprigă împotriva numeroasei oştiri otomane venită să înfrângă mişcarea revoluţionară de la 1848.