Ieri a avut loc Conferința de Presă pentru anunțarea celei mai recente premiere a Teatrului George Ciprian, spectacolul PREMIERĂ | BOLNAVUL ÎNCHIPUIT | 27 MARTIE.
Ultima creație a lui Moliѐre, ,,Bolnavul închipuit”, o comedie cu cântece și dansuri, o adevărată explozie de mișcare, muzică, umor și mai ales, voie bună.
Un spectacol încărcat de trăiri efervescente, dorințe ascunse și emoții puternice.
„Bolnavul închipuit”- Conferință de Presă
Gina Chivulescu – Manager Teatrul “George Ciprian”
„Bolnavul închipuit” este una dintre capodoperele lui Moliѐre și ultima sa creație. Deși a fost scrisă cu veselie, are un fond trist pentru că a fost scrisă într-o perioadă în care autorul era grav bolnav, prevestindu-și parcă destinul, el a încercat un sentiment de răzbunare împotriva medicinii care nu-i găsise leacul bolii de care suferea.
Trebuie să mulțumeasc echipei, pentru că, pe lângă faptul că unii dintre dumnealor sunt familiarizați cu scena buzoiană, este foarte important să-ți faci o echipă cu care poți discuta, cu care să te înțelegi, să avem un regizor care să își atragă și să își țină închegată echipa, care va duce la final spectacolul, și implicit, la succesul pe scenă. Vreau să menționez că nu întâmplător a fost aleasă ziua de premieră, 27 martie, pentru că este „Ziua Internațională a Teatrului” și doresc ca Teatrul „George Ciprian” să puncteze acest mare eveniment, aducând în atenția publicului un mare dramaturg: Moliѐre.
La premiera din 27 martie avem deja sold-out, pentru data de 5 aprilie, mai bine de jumătate din locuri sunt ocupate.
Daniel Bucur – regizor
Este o nouă provocare și mă bucur că am alături de mine, o parte din echipa cu care am lucrat și la „Chirița în provinție”. Iată că, au venit și pentru acest proiect, aici la Buzău și îmi pare bine. Am lucrat la fel de bine, ca și data trecută și sper să lucrăm la fel și pe viitor. Sperăm să vă placă și acest spectacol, care va avea premiera peste câteva zile. Cristi Martin, spre exemplu, joacă personajul principal, atât în „Chirița în provinție”, cât și în „Bolnavul închipuit”, și totodată, face și costumele. Elena Duicu, care face coregrafia și mișcarea scenică, este, pe lângă coregraf și în distribuție cu un dublu rol. Din echipa de la „Chirița în provinție” mai avem pe: Adrian Păduraru, Iulian Ilinca, Pavel Bârsan și Maria Grosu, iar colaboratori noi avem pe: Gabriela Porumbacu (câștigătoarea de anul trecut a Galei Hop, alături de Maria Grosu), Maria Costeschi, Vlad Andrei. Repetițiile au început la București și le încheiem acum, punând spectacolul în scenă aici, la Buzău, unde vom avea premiera, peste câteva zile. Sperăm să încheiem cu bine și cu brio toată această aventură. Piesa este foarte frumoasă, noi facem o adaptare a textului original, în care, poate ne mai abatem de la ceea ce se întâmplă în textul originar, sunt anumite lucruri pe care le tratăm un pic altfel decât sunt ele, din dorința de a oferi o privire modernă asupra subiectului și textului, însă sperăm să nu fi alterat foarte mult ceea ce dorea să spună Moliѐre în această ultimă piesă pe care a scris-o, unde, la cea de-a treia reprezentație, acesta a murit. Cumva avea presentimentul că va muri, iar în istoria teatrului se spune că el era foarte revoltat împotriva medicilor care nu reușeau să îl trateze.
„Bolnavul închipuit” este o comedie spumoasă. Veniți să vă simțiți bine, să râdeți, să plecați cu zâmbetul pe buze și cu un mesaj la final. Acțiunea este simplă, în jurul personajului principal, Argan, bolnavul închipuit, se țese un întreg complot, pentru că el de fapt nu este bolnav, ci îi este indusă această stare de om bolnav de câțiva, care, în frunte cu soția Béline, doresc îmbolnăvirea și moartea sa pentru ca averea să ajungă la mama vitregă și nu la fetele lui Argan. Așa cum se obișnuiește în multe din piesele epocii, cea care se opune și își ia aliați pentru a învinge complotul țesut, este servitoarea cea isteață.
Cristi Martin – actor
Moliѐre trecea printr-o perioadă mai grea, înșelat și părăsit de soție, de aici și vorba „să mori ca Moliѐre pe scenă”, nimic mai frumos pentru un actor, decât să mori făcând ceea ce iubești mai tare. Rolul meu, așa cum îl văd eu, o decădere a omului, deși piesa este o comedie, în spate se află o adevărată tragedie a omului care nu mai are puterea să lupte cu viața, nu mai vrea să lupte cu viața, este speriat, nu mai poate face nimic singur și are nevoie de ajutor din toate părțile, drept pentru care ajunge să facă o mulțime de greșeli. Dar până la urmă reușește să își revină și să facă ceva cu viața lui. Am putea spune că Argan suferea de depresie. Este o comedie de limbaj și de situație, una dintre cele mai bune piese din dramaturgia universală. Nu mi-a fost greu să joc acest personaj, mai ales, că am experimentat o perioadă de mică ipohondrie și am putut să îl înțeleg pe Argan – omul. Încerc, în spectacolul ăsta, să nu îl caricaturizez chiar dacă este o comedie și să trăiesc, cumva, ceea ce trăiește el cu adevărat. Despre costume, eu fiind și artist plastic, am lucrat la ele încercând să le duc, cumva, și spre “commedia dell′arte”. Totodată, mi-am dorit să fie niște costume în care actorii să se simtă foarte bine. Am avut-o alături pe doamna Teodora Stoica, căreia îi mulțumim.
Este o poveste frumoasă, un spectacol curat, bun, vă invit cu drag să veniți să-l vedeți , un spectacol pentru aproape toată familia. Este important să spunem că este o comedie ce nu este jucată în stilul clasic al pieselor lui Moliѐre, ci este dusă spre “commedia dell′arte”.
Referitor la sold-out, spectatorii nu au văzut piesa, de aceea le mulțumesc, pentru noi, acest sold-out înseamnă că ei au încredere în noi și sperăm din tot sufletul să nu-i dezamăgim.
Adrian Păduraru – actor
Pentru mine este o bucurie să mă aflu aici, am avut ocazia, acum câteva zile, să descoper o generație de actori de film extraordinari, peste 35-40 de ani și este dublată de bucuria descoperirii unor actori de teatru foarte buni aici , ceva mai tineri decât mine.
Pavel Bârsan – actor
Joc personajul Béralde și mă bucur că rolul acesta, atât prin scriitură, cât și realizare, va fi contrapuncta întreg acest pandemoniu de ipohondrie, pe de o parte și prefăcătorie, pe de altă parte. Sper să fie cu atât mai surprinzătoare apariția lui, pentru că surprinzele își fac aparția mai spre final. Sold-out-ul se datorează succesului anterior de la „Chirița în provinție”.
Maria Costeschi – acrtiță
O joc pe Angélique, fiica bolnavului închipuit și o să spun niște platitudini care sunt pentru mine foarte reale și sincere. Mă bucur că am fost primită în acestă echipă – familie. Ne-am pus toți o bucățică mai mică sau mai mare din suflet în demersul ăsta și sper ca pe 27 martie să ne vedeți bucățica de suflet a fiecăruia.
Vlad Andrei – actor
Ceea ce s-a omis este acest mic conflict care se învârte între personajului principal, fiica lui și băiatului de care aceasta se îndrăgostește și cu care nu poate fi împreună, dar asta o veți descoperi la premiera spectacolului, iar dacă nu ați reușit să găsiți bilete, deoarece este sold-out, accesați site-ul Teatrului „George Ciprian” și vă puteți rezerva bilete pentru următoarele reprezentații.
Elena Duicu –
Am plăcerea să lucrez pentru a doua oară cu domnul regizor Daniel Bucur. Eu am un rol dublu în această producție, fiind coregraful spectacolului, dar de data acesta mi s-a oferit și posibiliatea de a juca. Nu voi spune foarte multe despre aparițiile mele, spun doar că sunt o a doua fiică a bolnavului, fiica cea mică, iar împreună cu încă un alt personaj, mai avem câteva intervenții prin care, practic, colorăm, desenăm această atmosferă generală de bal, de carnaval, în care această piesă are loc și astfel ajutăm să se observe mai mult zona acesta de “commedie dell′arte”. Nu vreau să spun mai multe, veți vedea! Spectacolul este foarte frumos, este o comedie plină de veselie, dar și profunzime.
Maria Grosu – actriță
Eu sunt Toinnete, slujnicuța care este păpușarul întregii situații de care s-a vorbit. Menționez că sentimental de recunoștință este absolut uriaș și deja sunt la al doilea proiect în cadrul teatrului „George Ciprian”, iar pentru mine, acest teatru va fi întotdeauna ca o „casă părintească”, pentru că aici am început să simt că sunt pe scenă mare. Cum s-a menționat, succesul pe care l-am avut cu spectacolul „Chirița în provinție” și faptul că acum „Bolnavul închipuit” a avut atât de rapid sold-out, la premieră, spectacolul de pe 5 aprilie, este deja, aproape sold-out, mă bucură și mă face să simt că facem ce trebuie.
Iulian Ilinca – actor
Împreună cu Adrian Păduraru facem un cuplu de personaje, din anturajul mamei vitrege, care încearcă prin toate modalitățile să îl șantajeze pe bolnavul închipuit și mizăm pe toate mijloacele comice pe care le avem în dotare, aproape toate, la nevoie le folosim pe toate și realizăm niște personaje ușor suprarealiste pentru comportament, limbaj și manieră de exprimare. În ceea ce privește atmosfera de carnaval, împreună cu Elena Duicu, avem un cuplu de personaje specific “commediei dell′arte”, Arlechino și Colombina, care prin gesturi, limbaj, mișcări aduc în prim-plan atmosfera acestui spectacol.