Mai multe

Festivalul „Primăvara Poeţilor”, la Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” PROIECTUL UTILIZAREA SISTEMULUI DE ÎNCHIRIERE A BICICLETELOR “VELOCITY BUZĂU”, ÎN TRANSPARENȚĂ DECIZIONALĂ Regulamentul privind administrarea spaţiilor verzi în municipiul Buzău, modificat și completat Podul de la Nehoiu în pericol. Au fost impuse restricții de circulație

O amplă operațiune a Poliției a dezvăluit săptămâna aceasta modul în care unii dintre agricultorii buzoieni reușesc să facă profit din vânzarea de legume, considerate, trufandale, în această perioadă a anului. Polițiștii de la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au descoperit o adevărată rețea care îi aproviziona pe fermieri cu substanțe toxice folosite pentru creșterea forțată a legumelor. Cazul a stârnit îngrijorare în rândul consumatorilor buzoieni, care se tem că produsele cumpărate de la tarabele din piață le-ar putea pune în pericol sănătatea.

La data de 2 mai a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău şi Ilfov au pus în executare 6 mandate de percheziție domiciliară, în Buzău şi Ilfov, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar. Percheziţiile s-au desfăşurat în baza mandatelor emise de Judecătoria Pogoanele. În aceeași zi, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România.Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite și ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanțe toxice și de protecția plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat.În baza mandatelor de aducere, persoanele bănuite, un bărbat, din Ilfov şi doi bărbați din Buzău, cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău pentru continuarea cercetărilor”, a transmis Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliție Județean Buzău.

O zi mai târziu, polițiștii au făcut o nouă descoperire:

În continuarea cercetărilor în dosarul penal privind utilizarea şi revânzarea de substanţe toxice, ieri, 3 mai, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău au depistat o autoutilitară, parcată în curtea unui lăcaş de cult din Ilfov, încărcată cu mai multe recipiente ce conţin substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor, neomologate.Din investigaţii, a reieşit că maşina ar fi utilizată de bărbatul din Ilfov, de 52 de ani, iar produsele din habitaclul autovehiculului ar aparţine acestuia. Produsele ar fi fost deţinute în vederea comercializării către producătorii agricoli. Astfel, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 400 de litri şi 144 de kilograme de produse.”

Reacție în mediul politic

Situația este alarmantă, fiind vorba despre sănătatea populației, iar cazul a intrat și în atenția politicienilor. Senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, a luat poziție și cere intervenția urgentă a responsabililor din domeniul sănătății consumatorilor:

Trebuie clarificări rapide!

Instituțiile responsabile trebuie să clarifice urgent problema folosirii unor substanțe toxice interzise în legumicultura din județ!

Există la ora actuală o îngrijorare în rândul buzoienilor, după ce o anchetă a poliției a scos la iveală că doi legumicultori din Glodeanu Sărat ar fi folosit substanțe interzise pentru dezvoltarea mai rapidă a legumelor. Chiar dacă nu este o practică a majorității legumicultorilor, care muncește onest și cu mari cheltuieli pentru a avea producții sănătoase și de calitate, această situație scoate la iveală hibele sistemului.

Numărul probelor de legume și fructe, care sunt recoltate pentru a fi analizate, este prea mic în comparație cu volumul produselor ce ajung pe piață. Mai mult, analizele se fac doar la București, iar obținerea rezultatelor este un proces de durată. Iar pentru că probele sunt adunate de la produse aflate deja la vânzare, până sunt gata analizele legumele sunt demult consumate.

E nevoie de o intervenție fermă a celor care răspund de sănătatea consumatorilor, care să transmită dacă populația are sau nu motive de îngrijorare. Un caz, sper, izolat, nu trebuie să schimbe caracteristicile de consum. Oamenii trebuie să știe dacă există vreun pericol pentru sănătatea lor!”, a scris pe Facebook, senatorul Vlad Pufu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *