Municipiul Buzău are, începând de săptămâna aceasta un nou cetățean de onoare. În ședința Consiliului Local Municipal de joi, primarul Constantin Toma i-a conferit lui Valer Toma titlul de „Cetățean de onoare”, medaliat cu aur la canotaj, la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, din anul 1984. La ceremonia ce a avut loc la ședința Consiliului Local Municipal a fost prezentă și marea campioană la canotaj Elisabeta Lipă.
Valer Toma, canotor, maestru emerit al sportului, s-a născut la 26 noiembrie 1957, în comuna Padina din judetul Buzău.
A urmat cursurile Școlii Generale din comună, apoi la Bucuresti, o scoală profesională și Liceul „Dimitrie Cantemir”. Este absolvent al Academiei de Educatie Fizică si Sport, Facultatea Militară.
A activat la Clubul Sportiv „Dinamo” Bucuresti, sectia Canotaj. Ca membru al echipei nationale, a participat la Jocurile Olimpice de vară din anul 1980 de la Moscova, unde a ocupat locul 5 la proba de 4 rame fără cârmaci, iar la proba de dublu rame fără cârmaci, avându-l coechipier pe Constantin Postoiu, a ocupat locul 4 în finală.
În anul 1982, la Campionatul Mondial de la Lucerna, a cucerit bronzul la 4 rame, alături de Petru losub, Daniel Voiculescu și Constantin Ailoae.
La Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, din anul 1984, cu timpul de 6:45,39, a cunoscut consacrarea olimpică, medalia de aur la aceasta disciplină fiind prima din istoria canotajului masculin românesc la proba de dublu rame fără cârmaci, împreunã cu Petru losub. Echipajul românesc a reusit atunci să devanseze puternicele echipe ale Spaniei si Norvegiei.
La Campionatul Mondial de la Nottingham, din anul 1986, a devenit vicecampion la aceeași probă care l-a consacrat, cu același coechipier, Petru losub.
În palmares are: 4 titluri de Campion Balcanic și 10 titluri de Campion Național al României.
Din anul 1981 este Maestru al Sportului, iar în anul 2004, cu Decretul nr. 264 din 21 aprilie, a fost decorat cu Ordinul Meritul Sportiv clasa I, în semn de apreciere pentru întreaga activitate sportivă și pentru rolul important pe care l-a avut în popularizarea și încurajarea performanțelor olimpice românești și promovarea imaginii României peste hotare.