Mai multe

Trenuri speciale din Buzău spre litoral, în minivacanța de 1 Mai. CFR anunță reduceri la bilete Bicicliștii și pietonii, în vizorul Poliției Rutiere Ceremonie, în Crâng, în onoarea veteranilor de război Proiect inovativ de teatru cu roboți la Teatrul „George Ciprian” Buzău

Municipiul Buzău are, începând de săptămâna aceasta un nou cetățean de onoare. În ședința Consiliului Local Municipal de joi, primarul Constantin Toma i-a conferit lui Valer Toma titlul de „Cetățean de onoare”, medaliat cu aur la canotaj, la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, din anul 1984. La ceremonia ce a avut loc la ședința Consiliului Local Municipal a fost prezentă și marea campioană la canotaj Elisabeta Lipă.

 Valer Toma, canotor, maestru emerit al sportului, s-a născut la 26 noiembrie 1957, în comuna Padina din judetul Buzău.

A urmat cursurile Școlii Generale din comună, apoi la Bucuresti, o scoală profesională și Liceul „Dimitrie Cantemir”. Este absolvent al Academiei de Educatie Fizică si Sport, Facultatea Militară.

A activat la Clubul Sportiv „Dinamo” Bucuresti, sectia Canotaj. Ca membru al echipei nationale, a participat la Jocurile Olimpice de vară din anul 1980 de la Moscova, unde a ocupat locul 5 la proba de 4 rame fără cârmaci, iar la proba de dublu rame fără cârmaci, avându-l coechipier pe Constantin Postoiu, a ocupat locul 4 în finală.

În anul 1982, la Campionatul Mondial de la Lucerna, a cucerit bronzul la 4 rame, alături de Petru losub, Daniel Voiculescu și Constantin Ailoae.

La Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, din anul 1984, cu timpul de 6:45,39, a cunoscut consacrarea olimpică, medalia de aur la aceasta disciplină fiind prima din istoria canotajului masculin românesc la proba de dublu rame fără cârmaci, împreunã cu Petru losub. Echipajul românesc a reusit atunci să devanseze puternicele echipe ale Spaniei si Norvegiei.

La Campionatul Mondial de la Nottingham, din anul 1986, a devenit vicecampion la aceeași probă care l-a consacrat, cu același coechipier, Petru losub.

În palmares are: 4 titluri de Campion Balcanic și 10 titluri de Campion Național al României.

Din anul 1981 este Maestru al Sportului, iar în anul 2004, cu Decretul nr. 264 din 21 aprilie, a fost decorat cu Ordinul Meritul Sportiv clasa I, în semn de apreciere pentru întreaga activitate sportivă și pentru rolul important pe care l-a avut în popularizarea și încurajarea performanțelor olimpice românești și promovarea imaginii României peste hotare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *