Mai multe

Grigore Baștan, un comandant, un lider, un model. Primul general parașutist din Armata României, comemorat la 42 de ani de la trecerea în neființă Ați văzut-o? „O idee genială”, la teatru de Dragobete Consiliul Județean Buzău participă în luna februarie la două târguri de turism importante pe plan national și internațional

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, care a preluat ancheta în cazul celor trei legumicultori buzoieni acuzaţi că au folosit substanţe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor a anunțat că a fost finalizată expertiza de specialitate. Analizele au relevat că roşiile pot fi consumate, dar castraveţii trebuie retraşi de la comercializare.

Astfel, roşiile tratate cu substanţe neconforme pot fi consumate de către populaţie întrucât concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, în timp ce castraveţii aceloraşi legumicultori trebuie retraşi de la comercializare întrucât sunt dăunători pentru sănătate.

         ”În cadrul cercetărilor efectuate în cauza penală menționată anterior, au fost ridicate de către organele de cercetare penală din solariile a trei suspecți de pe raza localității Glodeanu Sărat probe de legume (tomate și castraveți), în vederea efectuării unei expertize de specialitate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, pentru a se stabili dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanțe chimice neautorizate.

         În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecți probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației.

         În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației.

         Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidențiat prezența unor substanțe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației.

         Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentrației, a substanțelor chimice neautorizate, constituie infracțiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep”, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Rezultatele expertizei vor fi transmise către Direcţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară a judeţului Buzău care vor trebui să ia toate măsurile pentru a scoate de la comercializare castraveţii neconformi.

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.

Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele privind folosirea unor substanţe toxice pentru forţarea coacerii legumelor din sere şi solarii a debutat la începutul lunii mai, atunci când Inspectoratul de Poliţie Judeţean  Buzău a organizat mai multe percheziţii pe raza judeţelor Buzău şi Ilfov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *