Mai multe

Atenție la căpușe! 20 de buzoieni au ajuns la spital, într-o săptămână Programul Direcției de Evidența Persoanelor în perioada alegerilor prezidențiale Trenuri speciale din Buzău spre litoral, în minivacanța de 1 Mai. CFR anunță reduceri la bilete Bicicliștii și pietonii, în vizorul Poliției Rutiere

La Centrul „Iazul Morilor”, a avut loc, săptămâna aceasta, lansarea cărții ,,Satul românesc din Câmpia Buzăului de la colectivizare până la sfârșitul regimului comunist (1962-1989)” a profesorului Gheorghe Miu. Este o lucrare amplă, cu peste 500 de pagini, rezultatul a patru ani de muncă asiduă de documentare atât în arhive naționale și locale, cât și prin interviuri realizate cu localnici care au trăit vremurile tulburi ale colectivizării forțate

Moderatorul evenimentului a fost poetul Laurențiu Belizan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care a prezentat cartea, participanților la lansare:

Este o monografie esențială pentru aceste locuri. Volumul ,,Satul românesc din Câmpia Buzăului de la colectivizare până la sfârșitul regimului comunist” reprezintă, în fapt, editarea tezei de doctorat susținută de domnul prfesor Gheorghe Miu în septembrie 2021, la Facultatea de Istorie a Universității din București. Este rodul a mai multor ani de documentare și cercetare, are o arhitectură monografică, având ca temă principală, caracteristicile și limitele modernizării sătești în timpul regimului comunist în cele trei comune Smeeni, Padina, Pogoanele, din Câmpia Buzăului

Prefața lucrării a fost scrisă de prof. dr. Bogdan Murgescu, care dezvăluie cititorului aria de informații pe care Gheorghe Miu le-a adunat în sutele de pagini ale cărții.

Cititorul găsește astfel în lucrare capitole substanțiale și informații consistente despre organele de control și administrare ale regimului comunist, despre activitatea economică, despre demografia și structura populației din aceste comune, despre fațetele modernizării și elementele tradiționale care au persistat dincolo de finele regimului comunist, despre instituțiile și formele vieții culturale, ca și despre relația sat-oraș în Câmpia Buzăului”.

Lansarea de la Buzău, este a doua prezentare a cărții lui Gheorghe Miu. După ce a văzut lumina tiparului, cartea a ajuns în atenția publicului de la cel mai mare târg de profil.

Prima prezentare a fost făcută la Bookfest, la București, la târgul de carte, în zilele de 24 și 28 mai 2023. Nu va fi ultima prezentare. Săptămâna viitoare voi avea o prezentare la Universitatea din București, iar în această vară vor urma și altele, inclusiv la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat”, a precizat Gheorge Miu.

,,Satul românesc din Câmpia Buzăului de la colectivizare până la sfârșitul regimului comunist (1962-1989)”, este o monografie de istorie socială și economică a comunismului rural. Caracterizată de însuși autor drept o lectură destul de aridă, cartea conține un volum impresionant de informații ce pot constitui baza unor studii și lucrări ulterioare pe o tematică asemănătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *