Avocații buzoieni, solidari cu colegii lor din țară s-au alăturat, miercuri, protestului declanșat la nivel național, ca parte a campaniei „O zi fără avocați – ziua în care statul de drept nu există”, lansată de Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR). Nemulțumirile avocaților sunt legate atât de aspecte de ordin fiscal și financiar, cât și de lipsa de respect manifestată, adesea, de organele de urmărire penală sau chiar de magistrați.
Concret, protestul constă într-o întrerupere a activității avocațiale, cu excepția cauzelor urgente privind anumite măsuri preventive sau asiguratorii și orice alte cauze cu caracter de urgență, de natură a pune în pericol drepturi și libertăți.
Astfel avocaţii nu au mai acordat asistență şi nu au mai reprezentat persoanele fizice şi juridice în fața instanțelor de judecată, a organelor de urmărire penală, autorităților și instituțiilor publice, precum nici în fața altor persoane fizice sau juridice în cadrul medierilor.
„Consiliul Baroului Buzău a luat act de Hotărârea UNBR și a Comisiei Permanente privind campania inițiată sub titlul – O zi fără avocați – o zi în care Statul de drept nu există ! – cu unanimitate de voturi pentru data de 04.10.2023. Protestul va consta în întreruperea activităților avocațiale în totalitatea formelor sale, alături de toate barourile din țară, cu excepția cauzelor urgente ce urmează a fi definite de Comisia Permanentă printr-un comunicat emis in acest sens.
Protestul vizează toate aspectele semnalate in hotărârea Consiliului UNBR din 01-02.09.2023, pe care în parte le regăsim și în activitatea profesională derulată de avocații din cadrul Baroului Buzău”, se arată într-un comunicat de presă al Baroului Buzău.
Totodată, Consiliul Baroului Buzău a hotărât în unanimitate că la nivel local, în perioada 2-6 octombrie să inițieze o formă specifică de protest constând în purtarea de către avocații Baroului Buzău a unei banderole albe în scopul atragerii atenției asupra problemelor semnalate.
Avocatul Adrian Tudorancea, fost decan al Baroului Buzău semnalează situații ce contravin legislației naționale și europene.
„Sunt nemulțumiri în ceea ce privește modul în care sunt tratați avocații la Parchet sau la Poliție. Sunt reminiscențe, disprețul vine din vremea lui Ceaușescu. În prezent, avocaților li se interzice accesul cu telefoane în incinta Poliției Municipiului, invocând regulamente, dar aici nu este vorba despre regulamente ci despre legi și practică judiciară europeană”, a declarat pentru Timpul Buzoian, avocatul Adrian Tudorancea.

Fiscalizarea excesivă, prin taxe foarte mari, prohibitive, afectează direct intersul cetățeanului, căruia i se limitează accesul la justiție, mai spune avocatul Adrian Tudorancea.
Protestul avocaților vine la scurt timp după ce magistrații și-au reluat activitatea normală, la finalul unui protest de durată, desfășurat, ce-i drept, în mare parte în timpul vacanței judecătorești, prin care și-au arătat nemulțumirile față de inițiativele legislative cu privire la modificarea condițiilor de pensionare.
Vezi mai multe aici: https://timpulbuzoian.ro/judecatorii-au-incetat-protestul-activitatea-instantelor-revine-la-normal/
Avocații avertizează că, dacă în timpul protestului demarat vor apărea probleme generate de organele judiciare sau alți participanți la actul de justiție, prin încălcarea sau cenzurarea dreptului avocaților de a protesta, aceste situații urmează a fi aduse la cunoștința Consiliului Baroului Buzău, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru combaterea unor astfel de eventuale abuzuri.